dinsdag 31 januari 2012

Stamcellen oogsten

Gister ben ik weer met mamma vertrokken naar Groningen. Eerst naar de poli om bloed te prikken en de VAP aan te prikken. Vrijdag waren we nog gebeld om zo vroeg mogelijk te komen, maar we moesten toch best een tijdje wachten. Ik heb een beetje gespeeld en boekjes geruild met een jongetje aan tafel. Tussendoor dommelde ik al een beetje weg, maar blijkbaar was gister geen dag om te slapen, want steeds als het zover was, kwam er weer iemand die iets van mij wilde. Bloed, verhuizen naar M², de anesthesist, zusters, narcose en daarna de dames van de bloedbank.

Nadat ik ben opgenomen moesten nog even de stamcellen geteld worden en daarna mocht ik naar de OK. De narcose bij mamma op schoot was zo gepiept en na een dikke kus ging ze weer weg. De dokter heeft een lijntje geplaatst in mijn lies, om zo het bloed te kunnen filteren. Eenmaal wakker uit de narcose was mamma er nog niet, die moest nog helemaal van de afdeling komen. Hier heb ik heel hard om gehuild, waar was ze nou? Ik heb haar dit wel even laten weten, en die banaan die daar lag in de buggy heb ik ook maar vast gepakt. Na een hele dag niet eten was die mooi voor mij! Wat eten en drinken doet een mens goed. Een banaan, twee broodjes en een paar bekers appelsap en op schoot bij mamma ging het weer prima met me.

De volgende actie waren de zusters van de bloedbank. Ze wilden kijken naar de lijntjes, maar dat vond ik maar niks. Het lukte ook allemaal niet. Na een hoop gedoe en gepriegel bleek dat de lijntjes te smal waren en er geen bloed doorheen kon worden gezogen. Heeft er iemand iets niet goed gedaan! En weer heel veel bezoek van de zuster, de dokter, de bloedbankzusters, en heel veel gepraat en nog een dokter en anasthesist later is besloten dat er een nieuwe lijn wordt geplaatst. Ik moet daarvoor weer onder narcose en dat gebeurt dan allemaal dinsdagmorgen.

Ondertussen lig ik lekker in mijn bedje te slapen. Er gaan heel veel piepjes, en mamma voelt bezorgd aan mijn hoofd. Ze zegt dat ik wel erg warm ben en vraagt de zuster wat zij ervan vindt. Piep, piep, even de thermometer erbij. Tja, balen, ik heb koorts! Dat valt even flink tegen en we weten nu niet of ik morgen wel onder narcose kan.

Na een nacht met heel veel gepiep van apparaten, wakker worden, knuffelen met mamma en weer proberen te slapen is gelukkig de koorts uit zichzelf weggezakt. We hebben het gezellig en ik heb alweer behoorlijk wat praatjes en grapjes. Mamma kan ik inmiddels zeggen dat ik het niet leuk vind als ze aan de lijntjes zitten. Zij begrijpt me, mooi, ga ik die woorden 'niet leuk' heel goed onthouden. En nu maar wachten of de dokters het goede lijntje in mij stoppen. De zusters komen om 10.00 uur met nieuw bloed, dus het zal mij benieuwen,hoe het verder gaat vandaag.

Na iets langer onder narcose dan gepland, is het klaar en komt mamma me ophalen. Eerst plas ik haar nog even onder, want de dokter is vergeten mij een luier om te doen. En voor de verrassing dan nog een keer... Terug op de kamer gaat het best snel en staan er een aardige meneer en mevrouw op mijn kamer met een grote kast die heel veel lawaai maakt. Ik doe nog een beetje moeilijk, maar ik begrijp dat dit moet gebeuren en dan geef ik maar toe. Ik ben best wel moe, dus het komt mij best uit dat ik lekker even kan slapen.

Als alles klaar is wordt ik wakker van de bloedbankmensen die de lijnen willen losmaken. Ik wil graag wel we bij mamma op schoot en probeer daarna maar weer bij haar op schoot in slaap te vallen. En dat blijkt ook niet zo moeilijk. Als ik lekker lig te slapen komt de dokter om mamma te vertellen dat het stamcellen oogsten is gelukt! Er zitten bijna drie keer zoveel als ze eigenlijk nodig hebben. Zuinig aan dus, wie wat bewaart die heeft wat.

Nu wachten we op onze eigen oncoloog en horen we of we vandaag of morgen naar huis gaan.

Al met al dus goed nieuws! Onze missie van gister en vandaag is gelukt en wij zijn superblij!!!

5 opmerkingen:

 1. Hartstikke mooi nieuws! Weer een stap in de goede richting. Hopen dat jullie morgen naar huis mogen.

  Groetjes uit Kampen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Arjan Dollenkamp31 januari 2012 om 16:41

  Goed nieuws.
  Ik duim dat jullie naar huis kunnen morgen !

  Groet

  Arjan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hpelijk zijn jullie nu fijn thuis om even bij te tanken.
  Gelukkig nu met een stap in de goede richting, groetjes Amersfoort
  Johan,Patricia + boys

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Janneke en andre3 februari 2012 om 11:54

  Lieve Maud, dat zijn de betere berichten....FIJN!!!
  Groetjes aan je broer, zus en ouders!!
  We denken veel aan jullie
  Janneke en André

  BeantwoordenVerwijderen
 5. lieve maud

  wat was ik blij dat ik jullie woensdag weer zag zeg heb jullie zo gemist en wat zag je er goed uit.lieve schat ik hou heel veel van jullie tot snel dikke kus en een heeeele dikke knuff voor jullie allen edwin

  BeantwoordenVerwijderen